درس یازدهم: پرچم داران

پرچم داران

ایران سرزمینی بزرگ و عزیز و شکوهمند است. سرزمینی که دین و زبان و فرهنگ و جسم و جان من و تو در آن پرورش یافته و اکنون پاره ای از پیکره ماست. اگر چه در طول تاریخ ستم ها و گزند های فراوانی دیده اما هرگز ایمان، عزت و اراده استوار خود را از دست نداده است.
میهنی که در دوران دفاع مقدس لحظه های تلخ و شیرین بسیاری را به چشم دیده و گرمی خون دلاوران را بر پیکر خود احساس کرده است و شهدای بسیاری را در دل خود جای داده و از گستاخی ها و بی رحمی های دشمن خون دل ها خورده است.
در دوران جنگ تحمیلی به خیل عظیم نوجوانان و جوانان بسیجی و جان برکفان ارتشی و سپاهی این پهنه خدایی را به بنیانی استوار و سدی نفوذ ناپذیر و پایدار در برابر هجوم وحشیانه صدام و حامیان آمریکایی او تبدیل کرد.

واژه های مهم: گزند :آسیب/ گستاخی : بی شرمی/ پیکره:جسم ،تن/ اراده: تصمیم ، عزم/ عزت: ارجمندی/ خیل : گروه و دسته، جمع/ جان بر کف: کسی که آماده جانفشانی و ایثار و فداکاری است./ هجوم: حمله

دانش زبانی: ایران، سرزمینی بزرگ و عزیز و شکوهمند است: ایران: نهاد/ سرزمین: مسند و هسته/ بزرگ ، عزیز و شکوهمند: وابسته پسین، صفت بیانی/ این پهنه خدایی: این صفت اشاره، وابسته پیشین؛ پهنه: هسته؛ خدایی: وابسته پسين: صفت بیانی

قلمروی ادبی: چشم میهن : جان بخشی/ پاره ای از پیکره ماست : کنایه/ لحظه های تلخ و شیرین : تضاد و حس آمیزی/ ستم و گزند: مترادف/ خون دل خوردن و در دل جای دادن : کنایه از سختی کشیدن/ جان برکف : کنایه از فداکار ، ایثار کننده جان/ این پهنه خدایی را به سدی نفوذ ناپذیر تبدیل کرد: تشبيه

در آن ایام که دشمن از آسمان و زمین آتش بمب و موشک بر سر مردم بی گناه این سرزمین فرو می ریخت ایران سرافراز هرگز رنگ نباخت و برخورد نلرزید و جنب و جوش خود را رها نکرد پابرجا ماند و درس پاکی؛ پایداری و پاسداری را به انسان های آزاده و دل زنده جهان آموخت.

قلمروی ادبی: آسمان و زمین : منظور همه جا، تناسب و تضاد/ بمب، موشک، آتش:مراعات نظیر/ ایران : تشخیص/ بر وسر:جناس/ ایران سرافراز: مجاز از مردم ایران/ رنگ نباخت و نلرزید : کنایه از نترسیدن/ پابرجا : کنایه از مقاوم و پایدار/ دل زنده : منظور آگاه و بانشاط / پاکی، پایداری، پاسداری:واج آرایی.

قلمروی زبانی: در آن ایام: آن، صفت اشاره، وابسته پیشین؛ ایام: جمع يوم، متمم و هسته

آری در دوران دفاع مقدس جوانان مومن و سربازان شجاع این ملت در برابر تازش دشمن به لطف پروردگار مهربان حماسه های شگفت انگیز آفریدند و پس از پایان جنگ تحمیلی همت و تلاش همین سربازان سربلند و دلاوران رشید با علم و دانش و تخصص و تعهد در آمیخت، تا حافظ آبروی این سرزمین آسمانی و بیانگر فکر ایرانی باشد.
امروز نوجوانان شاداب و با ایمان و جوانان سرزنده و پاک آیین میهن اسلامی همانند قلل استوار و پایدارند که مایه عزت و افتخار نسل های امروز و فردایند و سیمای وطن را به زیور و شکوه خلاقیت و نوآوری می آرایند و به لطف خداوند بزرگ در همه عرصه ها و میدان ها پرچم ایران اسلامی را با سرود سرفرازی و آزادمنشی برخواهند افراشت.

واژه های مهم: تازش : هجوم از مصدر تاختن،بن مضارع:تاز/ حماسه :دلیری ، شجاعت/ رشيد : خوش قد و قامت ، دلیر/ تعهد : پیمان بستن ، به عهده گرفتن/ سرزمین آسمانی : پاک و مقدس/ سرزنده : با نشاط/ قلل: جمع قلّه/ سيما : چهره/ زيور : زینت/ خلاقیت : آفرینش/ عرصه : میدان ، قلمرو/ پاک آیین: ترکیب وصفی مقلوب/ می آرایند: آراسته می کنند.
قلمروی ادبی: همت و تلاش:مراعات نظير/ علم، دانش، تخصص و تعهد:مراعات نظیر/ شاداب و سرزنده:مترادف/ نوجوانان شاداب و جوانان سرزنده مانند قلل استوار و پایدارند: آرایه تشبيه/ عزت و افتخار: مراعات نظير/ امروز و فردا: تضاد/ سیمای وطن: اضافه ی استعاری/ خلاقیت و نوآوری: ترادف/ عرصه و میدان: ترادف/ ایران ، سرود ، پرچم و آزاد منشی: مراعات نظیر

شعر ای وطن

لحن شعر: میهنی
قالب شعری: قصيده( این شعر قسمتی از قصیده ی ۳۶ بیتی “ای وطن “ادیب الممالک فراهانی است)

بیت اول:
ای وطن،ای دل مرا مأوا
ای وطن، ای تن مرا مسکن
قلمروی ادبی: تشخیص و تکرار (وطن منادا قرار گرفته و تشخیص دارد)/ واج آرایی (آ)/ مانند مسکن برای تن من: تشبیه
قلمروی زبانی: مأوا: جایگاه، پناهگاه، جای امن/ بیت ۶ جمله است ./ای حرف ندا:وطن منادا/ ای دوم حرف ندا: وطن منادای محذوف/ بیت دوم هم به همین صورت است./ مرا: را فک اضافه:ماوای دل من هستی/ ماوا: مسند/ مسكن تن من (مسکن:مسند)، به صورت رای حرف اضافه هم می آید، برای دل من مأوا هستی.
معنی بیت: ای وطن من، تو جایگاهی برای امنیت و آسایش و پناهگاه من هستی.

بیت دوم:
ای وطن، ای تو نور و ما همه چشم
ای وطن ای تو جان و ما همه تن
قلمروی ادبی: ای وطن: تشخیص/ تو نور؛ ما چشم؛ تو جان؛ ما تن: تشبيه/ چشم، جان، تن: مراعات نظیر/ تکرار وطن
قلمروی زبانی: بیت هشت جمله دارد. در هر مصراع دو منادا داریم و منادای دوم در هر مصراع محذوف است./ تو:نهاد/ نور:مسند/ چشم:مسند/ جان و تن: مسند
معنی بیت: ای وطن، ما همه بینایی خود را از وجود تو می گیریم ما بدنی هستیم که جان و روح ما، تو هستی.

بیت سوم:
نکته ای گویمت که گر شنوی
شاد، مانی به جان و زنده به تن
قلمروی ادبی : جان و تن: مراعات نظیر
قلمروی زبانی: بیت چهار جمله دارد ./ ضمير (ت ) در گویمت ، نقش متمم دارد.( به تو می گویم ).
معنی بیت: نکته ای را می خواهم برای تو بازگو کنم که اگر بشنوی با دل و جانت شادمان می شوی.

بیت چهارم و پنجم:
آدمی را چو هفت مهر به دل
نبود کم شمار از اهریمن
مهر ناموس و زندگانی و دین
عزت و خاندان و مال و وطن

واژه های مهم: اهریمن:شیطان/ مهر:دوستی، محبت/ ناموس: آبرو/ عزت:ارجمندی/ خاندان: خانواده
قلمروی ادبی: تضاد آدمی و اهریمن/ واج آرایی مصوت _ُ و صامت ن
قلمرو زبانی: هر دو بیت با هم دو جمله دارد: بیت دوم ، کلاً ،بدل برای عبارت «هفت مهر» در بیت قبل به حساب می آید/ بیت دارای هفت ترکیب اضافی است/ هفت مهر، هفت: صفت شمارشی، وابسته پیشین؛ مهر: هسته/ نوع (را) در مصراع اول رای گسست اضافه می باشد. (اگر هفت مهر به دل آدمی نباشد).
معنی بیت: اگر انسان این هفت نشان مهر و علاقه را نسبت به میهن نداشته باشد، از شیطان پست و بی ارزش تر است. آن هفت محبت: علاقه به آبرو،زندگی ،دین و مذهب ،شرف و بزرگی، خانواده و دارایی و سرزمین هستند.

بیت ششم:
و آن که حب وطن نداشت به دل
مرده زان خوب تر به باور من
قلمروی ادبی: تلمیح به حدیث پیامبر ( حب الوطن من الايمان )
قلمروی زبانی: حب وطن: میهن دوستی، عشق به سرزمین/ بیت دو جمله دارد/ آن کسی: نهاد/ حب وطن: مفعول/ دل: متمم/ مرده: نهاد/ زان: مخفف؛ از آن/ آن: متمم و هسته/ خوبتر: مسند/ باور: متمم و هسته/ من: وابسته پسین، مضاف اليه/ دو جمله.
معنی بیت: و کسی که میهن دوستی و علاقه به وطن را در دل نداشته باشد به اعتقاد من مرده از چنین انسانی بهتر است.

ادیب الممالک فراهانی:

میرزا محمد صادق امیری، معروف به ادیب الممالک، شاعر و روزنامه نگار عصر مشروطه بود. او در سال ۱۲۷۷ ه.ق در فراهان اراک به دنیا آمد. پس از مهارت و شهرت در شاعری، مظفرالدین شاه قاجار به او لقب ادیب الممالک داد.

خودارزیابی درس ۱۱: پرچم داران

۱.در متن درس، سرزمین ایران با چه ویژگی‌هایی توصیف شده است؟
سرزمین بزرگ و عزیز و شکوهمند که دین و زبان و فرهنگ و جسم و جان من و تو در آن پرورش یافته، سرزمین عزتمند و استوار، سرزمین آسمانی.

۲.درباره ارتباط حدیث «حبُ الوطنِ مِنَ الایمان» با محتوای درس، توضیح دهید.
این حدیث دوست داشتن وطن را نشانه ی ایمان می‌داند و متن درس نیز عشق به میهن و علاقه به آن را جزو عقیده و باور انسان‌ می‌داند.

۳.به نظر شما برای عزت و سربلندی ایران اسلامی در عرصه‌های جهانی چه باید کرد؟
باید در عرصه های مختلف علم و دانش سعی و کوشش کرد و با استفاده از نیروهای توانمند و با استعداد داخلی برای موفقیت کشور در عرصه های جهانی تلاش کرد.

فعالیت های نوشتاری درس ۱۱: پرچم داران

۱.چهار واژه مهم املایی از متن درس بیابید و برای هر کدام، یک متضاد و یک مترادف بنویسید.

واژه

مترادف متضاد

عزّت

سربلندی

ذلت

بی رحمی سنگ دلی

مهربانی

عظیم بزرگ

کوچک

وحشی

درّنده اهلی

حامی

حمایت کننده، دوست دشمن
حماسه شجاعت، دلیری

بزدلی، ترسو بودن

۲. جمله های زیر را به اجزای آن تجزیه کنید؛ سپس هسته و نوع وابسته گروه های اسمی را مشخص کنید.
دشمن بی‌رحم(دشمن: هسته؛ بی رحم: صفت بیانی)، بمب بر مردم بی گناه (مردم: هسته؛ بی گناه: صفت بیانی)، فرو می‌ریخت.

این ملت شجاع(این: صفت اشاره؛ ملت: هسته؛ شجاع: صفت بیانی)، در هشت سال (هشت: صفت شمارشی؛ سال: هسته)، حماسه‌های شگفت انگیز (حماسه: هسته؛ شگفت انگیز: صفت بیانی) آفریدند.

نهاد مفعول متمم فعل
دشمن بی‌رحم بمب مردم بی گناه فرو می ریخت
این ملت شجاع هشت سال حماسه های شگفت انگیز آفریدند

۳.در متن درس، یک تشبیه بیابید و رکن های اول و دوم آن را مشخص کنید.
جوانان سرزنده و پاک آیین میهن اسلامی (مشبه)، همانند (ادات تشبیه) قلل (مشبه به) استوار و پایدارند (وجه شبه).

2.3 4 آرا
امتیاز شما به این مطلب
اشتراک جهت
اطلاع از
guest

3 دیدگاه ها
جدیدترین
قدیمی ترین بیشترین رای
بازخورد داخلی
مشاهده همه دیدگاه ها
عطار
کاربر مهمان
عطار
2 ماه قبل

استاد خستهنباشید عالی بود

Paniz
کاربر مهمان
Paniz
3 ماه قبل

برای خواندن درس

Paniz
کاربر مهمان
Paniz
3 ماه قبل

Baraye dars khandan

3
0
دیدگاه خود را درباره ی این پست با ما به اشتراک بگذاریدx